Strona 1 z 1

zakwas chlebowy

: 04 lut 2022, 0:30
autor: izydora-71
Chciałabym zrobić zakwas chlebowy, ale nie za bardzo wiem jak się za to zabrać, w czym najlepiej zrobić takie coś i jak długo może (i musi) stać, zanim użyję go do wypieku chleba? Czy można zrobić chleb pszenny na zakwasie czy tylko żytni? Czy takie mąki jak orkiszowa, kukurydziana nadają się do tego typu wypieków? Czy lepiej nie kombinować z zakwasem i upiec chleb na drożdżach piekarskich?

Re: zakwas chlebowy

: 09 kwie 2024, 10:36
autor: Oskarek
Rolnicy zainteresowani uprawą kukurydzy na kiszonkę powinni zwrócić uwagę na odmiany, które są specjalnie zaprojektowane do wspierania zdrowia gleby i zrównoważonego rozwoju rolnictwa. Te odmiany charakteryzują się nie tylko wysoką wartością odżywczą i plennością, ale również pozytywnym wpływem na strukturę gleby i jej żyzność. Wybór takich odmian przyczynia się do długoterminowej poprawy jakości gleby w gospodarstwie. Informacje o odmianach wspierających zdrowie gleby dostępne są na stronie https://www.syngenta.pl/uprawy/kukurydz ... a-kiszonke co jest kluczowe dla rolników dbających o zrównoważony rozwój swoich upraw.