gastronomia, własna restauracja

Masz pomysł na biznes albo dopiero szukasz? Napisz o tym.
Kamiński

gastronomia, własna restauracja

Post autor: Kamiński »

hej. Mam do was pytanie. Prowadzicie własną restaurację? Jeśli tak, to na jaki sprzęt i jakich dostawców trzeba zwrócić uwagę? Szukam dobrych porad dla osób, które chcą otworzyć coś własnego. Jaki styl kuchni teraz jest na czasie? Chyba wegan i wege, ale co poza tym?
Kłoszan

Re: gastronomia, własna restauracja

Post autor: Kłoszan »

Powiem szczerze, że jak mamy restauracje, zdecydowanie powinniśmy szukać dobrych i ciekawych dostawców produktów, dzięki którym wzniesiemy dania na wyższy poziom. Osobiście mogę polecić https://www.makaronyanna.com.pl/oferta-makaronow. Ich makarony są pożywne, zdrowe, naturalne, bez sztucznych barwników czy konserwantów
takł

Re: gastronomia, własna restauracja

Post autor: takł »

Jeżeli chodzi o dostawcę ryb i owoców morza, to od siebie polecam hurtownię Lux Fish http://www.luxfish.pl/owoce-morza ze Szczecina. U nich zaopatrujemy się w mrożone produkty już od dawna. Ich oferta jest szeroka i zróżnicowana, mają wiele gatunków ryb, ale także różne owoce morza do wyboru. Ceny ich produktów są przystępne, więc zaopatrywanie się u nich jest całkowicie opłacalne. Naprawdę warto nawiązać z nimi współprace.
Bożena

Re: gastronomia, własna restauracja

Post autor: Bożena »

Cóż, nie jest to niestety prosta branża. Jeśli myślicie o tym, by rozwijać się w gastronomii, to na pewno musicie się do tego odpowiednio przygotować. Ja z całą pewnością mogę Wam zasugerować, byście od razu postawili na zakup dobrych i sprawdzonych sprzętów. Raz, że nie będziecie mieli problemów z sanepidem, a dwa, że będziecie w stanie dać Waszym klientom wysoką jakość przygotowywanych posiłków. Na stronie https://mk-komi.pl/ jesteście w stanie zamówić sprzęty do lodziarni, więc śmiało tam zaglądajcie.
ziółko

Re: gastronomia, własna restauracja

Post autor: ziółko »

A jakbyście z wyposażenia szukali zmywarki gastronomicznej, to https://www.winterhalter.com/pl-pl/ robi najlepsze jakościowo sprzęty. Wiem, bo analizowałem ofertę innych producentów. Jednak Winterhalter bije ich na głowę, pod kątem m.in. parametrów i udogodnień. Także dobrze mieć w kuchni sprzęt od takiego lidera.
Hanś

Re: gastronomia, własna restauracja

Post autor: Hanś »

Przy prowadzeniu restauracji zdecydowanie ważne jest to, aby kupować dobrej jakości ryby, warzywa, owoce, mięso oraz innego rodzaju wyroby. Ja polecam tu współpracę z http://www.herold.net.pl/produkty/. Bardzo dobrej jakości mięso, z którego można bez problemu przygotować najróżniejsze dania, a tym samym po prostu zaskoczyć pozytywnie gości. Ważne, aby mięso było różnorodne, dopasowane do potrzeb, zdrowe, przebadane, wtedy pewność, że dania będą super
doriss

Re: gastronomia, własna restauracja

Post autor: doriss »

A jak chodzi o wyposażenie do sklepu/ marketu, to czy polecacie tutaj https://cws.com.pl/k,210,lady-mroznicze.html robić zakupy? Tak pytam, ponieważ zainteresowały mnie tam lady mroźnicze, jak regały sklepowe i nie tylko. Wydaje mi się, że opłacałoby się u nich dokonać zakupu, ale chcę poznać waszą opinię...
elkaa

Re: gastronomia, własna restauracja

Post autor: elkaa »

O super... Według mnie taki biznes zawsze wypali, ale na pewno trzeba się dobrze przygotować do prowadzenia czegoś takiego. Co do wyposażenia gastro, to z tego co wiem warto polegać tutaj na firmie https://www.gastromania.cz/porcelan---churchill.html - oni znają się na rzeczy i dostarczają sprawdzone sprzęty, akcesoria, drobne agd itd.
MartaB

Re: gastronomia, własna restauracja

Post autor: MartaB »

Bardzo ciekawe komentarze na temat prowadzenia własnej restauracji. Podstawą jest oczywiście odpowiednie wyposażenie. Nie ma sensu szukać oszczędności bo w dłuższej perspektywie czasu nie będzie to opłacalne. Wszystkie potrzebne sprzęty czy akcesoria można kupić bez problemu przez internet więc to duża wygoda. Do wyposażenia kuchni potrzebny będzie sprzęt agd klasy gastronomicznej ze względu na parametry pracy jakie oferuje. Przykładowo profesjonalne kuchenki mają dużą moc oraz więcej palników niż domowe odpowiedniki. Poza tym musimy zastanowić się nad tym w jakim stylu będzie urządzone wnętrze naszego lokalu. Wieczorem niesamowity klimat mogą zapewnić podgrzewacze świeczki - https://swiecedlagastronomii.pl/kategor ... grzewacze/ Koszt jest niewielki patrząc na to jakie możliwości nam dają. Klienci często cenią sobie takie detale i lubią spędzać czas w miejscach gdzie jest świetna atmosfera.
melisza

Re: gastronomia, własna restauracja

Post autor: melisza »

Firmy z branży gastronomicznej potrzebują opakowań, które się wyróżniają. Sprawdźcie sobie ofertę https://yanko.com.pl/ , tutaj można znaleźć opcje od pojemników jednorazowych po opakowania nadające się do stosowania w kuchenkach mikrofalowych
Żołnierz

Re: gastronomia, własna restauracja

Post autor: Żołnierz »

Bezpieczeństwo w kuchni gastronomicznej to priorytet. Odpowiednie wyposażenie, takie jak systemy wentylacyjne czy profesjonalne piece, są kluczem do unikania wypadków. W trakcie moich badań na temat najlepszych praktyk w branży, trafiłem na https://gastroprodukt.pl/kuchnie-gastronomiczne i muszę przyznać, że ich podejście do bezpieczeństwa jest naprawdę imponujące.
Wojnowski7

Re: gastronomia, własna restauracja

Post autor: Wojnowski7 »

Sukces restauracji zapewniają dostawcy produktów. Jeśli chodzi o ryby i owoce morza to marka Fier https://fierseafood.com/ może poszczycić się świetną jakością produktów. Ich produkty są dostępne jedynie poprzez dedykowanych przedstawicieli handlowych (bez pośredników), co pozwala na indywidualne dostosowanie oferty do potrzeb klientów. Brak narzucanych limitów i progów zamówień gwarantuje elastyczność w dostawie. Warto nawiązać z nimi współpracę.
gaja

Re: gastronomia, własna restauracja

Post autor: gaja »

Każda firma gastronomiczna która chce zapewnić bezpieczny i pewny transport swoich produktów, powinna rozważyć zainwestowanie w plastikowe rozwiązania opakowaniowe od https://yanko.com.pl/. Z tego, co słyszałam, oferują one szeroką gamę opcji, które są idealne dla firm cateringowych.
ODPOWIEDZ